Zakaat

-ZAKAAT-

De verplichting van zakat kunnen wij terugvinden in de heilige Quran en de gezegende sunnah van de heilige profeet Muhammed, moge er oneindig veel vrede en zegeningen op hem rusten. 

De zakat-verplichting is de 3e zuil van de 5 pilaren. De betekenis van het woord zakat is “reinigen en groei” en staat ook bekend als de verplichte armenbelasting of aalmoes. 

Wanneer een moslim één islamitische jaartelling in het bezit is geweest van tenminste de Nisab*, dien hij/zij zijn zakat-gelden te berekenen en deze af te dragen ten behoeve van de rechtmatige behoeftigen.

*Nisab is het minimale vermogen dat je moet bezitten om Zakat-plichtig te zijn. De nisab werd gelijkgesteld door de heilige Profeet Muhammed, moge oneindig veel vrede en zegeningen op hem rusten,  aan 85 gram goud of 595 gram zilver. Hedendaags staat 85 gram goud gelijk aan €4.023 (april 2021). 

MoslimUitvaartFonds/zakaat

Wat betreft de noodzakelijke voorwaarden om zakat-plichtig gesteld te worden geldt dat:

  1. Alleen de moslim de verplichting heeft om de zakat te voldoen.
  2. Er een bepaalde minimale waarde aan bezittingen moet zijn.
  3. Men de bezittingen volgens het islamitische jaar in bezit moet hebben.
  4. Men eigenaar is en de feitelijke macht heeft over zijn bezittingen.
  5. En hij of zij de leeftijd heeft bereikt om zakat plichtig te zijn.

De zakat reinigt ook de hechting aan onze rijkdommen, waardoor het besef ontstaat dat al hetgeen wij bezitten afkomstig is van Allah de Genadevolle. We leren te delen met anderen, waardoor wij onszelf ontdoen van gierigheid en hebberigheid.

Tot één van de vele voordelen en verdiensten van de zakat behoort ook het verkrijgen van grote zegeningen en bescherming tegen de bestraffing in het Hiernamaals.

Fatwa: www.fatwa.com omtrent zakaatgelden besteden aan djanazah

اولاً مرنے والے کے ترکے میں اس سے کی تجہیز و تکفین کا انتظام کیا جائے گا۔ اگر مرنے والے نے ترکہ میں کچھ نہیں چھوڑا تو اس کے ورثاء یہ انتظامات کریں گے اور قبر کی زمین خریدیں گے۔ اگر ورثاء بھی اس کی استطاعت نہیں رکھتے تو صاحبِ حیثیت اہلِ علاقہ قبر کی زمین خرید کر تدفین کا انتظام کریں گے۔ اگر مذکورہ صورتوں میں سے کوئی صورت بھی نہیں پائی جا رہی تو زکوٰۃ کے پیسوں سے قبر کی زمین خرید سکتے ہیں اور تجہیز و تکفین کے انتظامات کر سکتے ہیں

 

Allereerst wordt vanuit de (eventuele)  erfenis van de (betreffende)  overledene de regelingen getroffen (kosten betaald) voor zijn of haar begrafenis.

Als de overledene niets in de erfenis nalaat, zullen zijn of haar erfgenamen deze regelingen treffen (verantwoordelijk zijn) en de kosten van de begrafenis bekostigen.

Indien de betreffende erfgenamen de kosten niet kunnen betalen, zal er vervolgens een beroep gedaan worden aan de lokale bevolking om vervolgens de kosten van de begrafenis betalen en de begrafenis regelen.

Als geen van de bovengenoemde gevallen wordt gevonden, kan het grafland (graf) worden gekocht met Zakat-geld en kunnen er vervolgens regelingen worden getroffen voor de begrafenis

,
× Whatsapp 06 4246 9397